Vaikuttavaa lastensuojelutyötä

Kirjoittaja Blogi » 5 lokakuu 2018 | 0 Kommentit

Nykyään puhutaan paljon siitä, millaista on vaikuttava lastensuojelutyö. Lasten ja nuorten paha olo näkyy yhteiskunnassamme ja se näyttää lisääntyvän. Samaan aikaan auttamistyötä tekevät ihmiset painivat kovan työtaakan alla tilanteessa, jossa työhön käytettävät resurssit ovat koko ajan vähenemässä. Yhtälö on haastava.


Ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön on pyritty lainsäätäjän puolelta kiinnittämään erityistä huomiota, ja syytä onkin, sillä valitettavan usein lapsen ja nuoren tilanteeseen kiinnitetään kunnolla huomiota vasta, kun asiat ovat aika pitkällä – monesti liian pitkällä. Tavoitteena lakimuutoksessa on ollut vähentää sijoitusten määrää antamalla riittävän tehokasta tukea riittävän varhaisessa vaiheessa. Lakimuutos ei kuitenkaan ole tuonut toivottua lopputulosta – kiireelliset sijoitukset ovat kasvaneet maassamme räjähdysmäisesti viime aikoina.


Mitä pitäisi tehdä? Miten kansakuntaamme vaivaava lasten ja nuorten paha olo saataisiin helpottamaan ja sijoitukset vähenemään? Miten haastavaa työtä tekevä henkilöstö saataisiin jaksamaan? Olisiko jokin hyvä metodi, koulutus, terapia tms. avuksi hankalaan tilanteeseen?

 

Kivia ja metsaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vastaus on: kyllä ja ei. Tarvitsemme metodeja, koulutusta, terapiaa, kaikkea tätä. Tarvitsemme työlleen omistautuneita lastensuojelutyön ammattilaisia, jotka osaavat vielä rajata työnsä niin, etteivät polta itseänsä loppuun. Mutta ennen kaikkea tarvitsemme aitoa välittämistä, hyvän näkemistä toisessa, kykyä rohkaista ja kykyä olla aitoja tässä välittämisessä. Kaikki me tarvitsemme ihmistä, joka välittää ja osaa sekä haluaa myös osoittaa sen.


Jos tämä välittäminen näkyy käytännössä, silloin myös ammatillisilla keinoilla ja lähestymistavoilla voi olla tarttumapintaa lapsen ja nuoren elämään.
Nykyinen yhteiskunta tarvitsee ihmisiä, jotka uskaltavat olla aikuisia, jotka uskaltavat laittaa rajoja ja pitää niistä kiinni, ja ennen kaikkea: uskaltavat välittää itsestään ja toisesta.


Tero Räty, johtaja, Lastensuojeluyksikkö Liekki

Kategoriat:

Lähetä kommenttisi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

RSS-syöte tämän sivun kommenteista | RSS-syöte kaikista kommenteista