Tehokkuutta vastaanotto- ja kotouttamispalveluissa

Kirjoittaja Blogi » 7 syyskuu 2018 | 0 Kommentit

LIEKSASSA LIMITETÄÄN TURVAPAIKANHAKIJOIDEN JA MAAHANMUUTAJIEN VASTAANOTTOPALVELUITA JA KOTOUTUMISKOLUTUSTA KUSTANNUSTEHOKKAASTI

 

blogi 07092018 kuva tarkempi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomalainen turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien vastaanoton ja kotoutumisen polku on yksi esimerkki hallinnollisesti erillisten toimialueiden yli toimivasta yhtenäisestä prosessista. Turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmän toimintaa ylläpitää ja ohjaa Suomessa sisäministeriön maahanmuutto-osaston alainen Maahanmuuttovirasto. Kuntaan siirtymisessä osapuolina ovat alueen TE-hallinto ja kunta. Maahanmuuttajien kotoutumisesta vastaa nykyisin työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä kuntien kanssa. Lisäksi kotoutumiskoulutusta kehittää ja ylläpitää opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Nykyisessä prosessissa turvapaikanhakijat siirtyvät ensin vastaanottokeskuksiin. Keskuksessa odottamisen kesto voi vaihdella kuukausista jopa muutamaan vuoteen. Mahdollisen oleskeluluvan saatuaan turvapaikanhakija alkaa vastaanottokeskuksen avustuksella etsiä asuntoa siitä kunnasta, johon hän suunnittelee tulevaisuutensa sijoittuvan. Vuoden 2017 aikana haku kuntaan asumaan on kestänyt keskimäärin noin kolme kuukautta oleskeluluvan tiedoksi saannista. Vastaanottokeskuksesta asuntoon muutettuaan maahanmuuttaja hakee kotoutumiskoulutukseen. Kotoutumiskoulutusten jonot ovat olleet Uudellamaalla TEMin mukaan jopa 6-7 kuukautta jo ennen vuoden 2015 turvapaikanhakijakriisiä. Kotoutumiskoulutus voi kestää yhden tai useamman lukuvuoden ja tämän jälkeen tavoitteena on monesti perusopetuksen oppimäärän suorittaminen, lukio, ammatillinen koulutus ja/tai työnhaku. Kestoa polun suorittamiselle voi kertyä, harmi kyllä, useita vuosia.

 

Lieksan kristillinen opisto on halunnut olla osaltaan ylittämässä raja-aitoja maasta turvapaikkaa hakevien vastaanottokeskus- ja kotoutumistoiminnan järjestäjänä valtakunnallisesti ainutlaatuisella toiminnan kokonaisuudella. Järjestämme vastaanottokeskustoimintaa aikuisille, perheille ja yksin tulleille alaikäisille, ylläpidämme oleskeluluvan saaneille alaikäisille perheryhmäkotia, tuettua asumista ja tukihenkilötoimintaa, sekä lisäksi meillä on alueellisesti merkittävä kototutumiskoulutuksen ja perusopetuksen järjestelmä omassa kansanopistossamme.

 

Systeemissämme turvapaikanhaku- ja kotoutumisvaiheita limitetään ajallisesti päällekkäin niin, että opiskelemaan motivoituneella turvapaikanhakijalla on mahdollisuus aloittaa kotoutumiskoulutus ja aikuisten perusopetus jo varhaisessa vaiheessa vastaanottokeskuksesta käsin tai kansanopiston asuntolassa asuen. Tuloksena olemme arvioineet, että henkilön psykososiaalinen kuormitus vähenee, kotoutumispolun kesto lyhenee ja yhteiskunnan varoja säästyy, kun turvapaikanhaku, asunnon etsiminen ja kotoutumiskoulutukseen jonottaminen jäävät jo aloitetun koulutuksen taustalle eivätkä pitkitä prosessia. Järjestelmästämme ovat hyötyneet huomattavasti esimerkiksi EU:n sisäisenä siirtoina vastaanottokeskukseemme tulleet turvapaikanhakijat, joiden perusteita turvapaikkaan on tutkittu jo kertaalleen lähtömaassa ja oleskelulupa on todennäköinen. Kuukausien tai vuosien odottelun sijasta osa heistä on päässyt aloittamaan suoraan kotoutumiskoulutuksessamme. Järjestelmässämme aikaiseen kotoutumiskoulutukseen ohjataan nimenomaan niitä ryhmiä, joiden todennäköisyys saada turvapaikka Suomesta on hyvin suuri.

 

Lieksan kristillisen opiston palveluissa on hyvää niiden kattava kokonaisuus. Koska kaikki toimii saman organisaation sisällä, pystymme hyvin ketterästi ennakoimaan ja kartoittamaan esimerkiksi koulutustarpeita ja järjestämään monipuolista toimintaamme. Järjestelmässämme tukena ja kumppaneina toimivat mm. omat lastensuojelun palvelumme, kotoutumista edistävät hankkeemme, muut järjestöt, vapaaehtoistyöntekijät ja kaupunki. Alaikäisten ilman huoltajaa tulleiden turvapaikanhakijoiden osalta osittain samanlaista toimintamallia on sovellettu menestyksekkäästi jo aiempina vuosina kansanopistojen Nutukka-hankkeessa.

 

Toivoisimmekin poliittisilta päättäjiltä lisää yhteydenottoja kentälle ja rohkeita päätöksiä muuttaa nykyistä järjestelmää kentältä saatujen esimerkkien kautta. Tietysti myös toivomme, että voisimme edelleen näyttää esimerkkiä omalla toiminnallamme ja edelleen kehittyä paremmaksi turvapaikanhakijoiden vastaanoton, kotouttamisen ja koulutuksen järjestäjänä.

 

Petri Pehkonen
Toiminnajohtaja / Toimitusjohtaja
Lieksan kristillinen opisto / Valpas Ratkaisut Oy

 

Kategoriat:

Lähetä kommenttisi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

RSS-syöte tämän sivun kommenteista | RSS-syöte kaikista kommenteista