Ilman huoltajaa Suomeen tulleet maahanmuuttajanuoret

Kirjoittaja Blogi » 19 syyskuu 2018 | 0 Kommentit

Turvapaikanhakijanuori on ollut Suomessa noin vuoden päivät ryhmäkodissa odottamassa oleskelulupapäätöstään ennen kuin hän siirtyy oleskeluluvan saatuaan alaikäisille yksin maahan tulleille tarkoitettuun perheryhmäkotiin. Lieksan kristillisen opiston tytäryhtiöllä Valpas Ratkaisut Oy:llä on Lieksassa Perheryhmäkoti Varpu.


Perheryhmäkodin päätehtävänä on nuorten kasvun, kehityksen, koulutuksen ja kotoutumisen tukeminen, unohtamatta nuoren oman kulttuurin kunnioittamista. Perheryhmäkodissa nuoret harjoittelevat ohjaajan tukemana arjen hallintaa ja itsenäistymiseen liittyviä taitoja. Heidän arjen pääasiallisen sisällön rakentaa koulu, jossa he käyvät kukin oman suomen kielen tasonsa ja iän mukaisessa ryhmässä/opetuksessa. Oppivelvollisuusikäiset nuoret käyvät koulua kaupungin peruskoulussa ja 17 vuotta täyttäneet Lieksan kristillisellä opistolla, jossa myös tavoitteena suorittaa aikuisperuskoulu saaden peruskoulun päättötodistuksen. Opiskelu vieraalla kielellä (myös englannin, joka monelle uusi kieli) ei ole mikään helppo asia, vaikka suomen kieltä opiskellaan rinnalla koko ajan ja myös perheryhmäkodin arki pyörii suomella, jotta nuorten kielitaito kehittyisi mahdollisimman hyvin.

 

Tiinan kuva blogiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Harrastukset ovat erittäin tärkeitä myös maahanmuuttajanuorille. Harrastuksesta nuoret saavat mielekästä tekemistä ja oppivat sosiaalisia taitoja, mutta myös saavat mahdollisuuden hetkeksi unohtaa huolet ja murheet. Yksin maahan tulleet nuoret elävät hyvin haastavassa tilanteessa vieraassa maassa, keskellä vierasta kulttuuria. Toisilla nuorilla saattaa olla viikoittainen tai kuukausittainen yhteys perheeseen, mutta toiset voivat elää tilanteessa, etteivät he edes tiedä missä perhe on vai onko edes elossa ollenkaan. Vaikka yhteys perheeseen olisikin olemassa, nuoret ovat monesti hyvin traumatisoituneita, mikä totta kai vaikuttaa heidän joka päiväiseen elämään myös Suomessa. Psykososiaalinen tukityö on oleellinen osa perheryhmäkodissa tehtävää jokapäiväistä hoito- ja kasvatustyötä, se ulottuu käytännön arkityöhön, ja pitää sisällään kehityksen tukemisen, ongelmien ehkäisyn ja korjaavan toiminnan.


Olemme kehittäneet ja luoneet oman mallimme itsenäistyvän nuoren avopalveluille; tuetun asumisen ja jälkihuollon. Itsenäistyminen ja muutto perheryhmäkodista tapahtuu joko 17 tai 18 vuotiaana. 17-vuotias nuori on voinut muuttaa tuettuun asumiseen, jossa hänellä on tuetun asumisen ohjaajan tuki sekä tarvittaessa perheryhmäkodin ohjaaja käytettävissä vuorokaudenympäri. Jälkihuolto on 18 vuotta täyttäneille, jossa ohjaajan tukea on vähemmän verrattuna tuettuun asumiseen, mutta nuoren yksilölliset tarpeet huomioiden. Sekä tuetussa asumisessa että jälkihuollossa nuori saa psykososiaalista tukea ja ohjausta ja tukea itsenäistymiseen liittyvissä asioissa, esim. asumiseen, opiskeluun, rahan käyttöön, virallisten asioiden hoitoon ja tulevaisuuden suunnitteluun.

 

Tiina Lukkarinen

 

Lähetä kommenttisi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

RSS-syöte tämän sivun kommenteista | RSS-syöte kaikista kommenteista